KAMPANYA! Alışverişlerinizde 499TL ve üzeri Kargo Ücretsiz ücretsiz kargo

TYT Deneme 2020

TYT Deneme 2020

Yeni nesil sorular özellikle son yıllarda LGS ve TYT-AYT sınavlarında karşımıza çıkan, bazıları bir sayfayı bulan uzunlukta ve karmaşık görünen soruları ifade etmek için kullanılan bir kavram. Kimileri ezberci bir eğitim anlayışıyla yetiştirilen çocuklar yapamayacağı için yeni nesil sorulara karşı çıkıyor. Kimileri ise ezberci eğitimden kurtulmak için bir araç olarak görüyor. Ama öğrencileri zorladığı konusunda herkes hem fikir.

Üniversite sınavında yeni nesil sorular nedir?

Yeni nesil sorular birden çok kazanımı içeren, bu kazanımlar arasında ve gerçek hayatla bağlantı kurulmasını gerektiren ve çözümü için ezberin ötesinde pek çok beceriyi gerektiren sorulardır. Okuduğunu anlama, üç boyutlu düşünebilme, analiz yapabilme, işlem yapabilme ve sorudan korkmadan sabırla sonunda kadar gidebilme bu becerilerden bazıları. Bunları nasıl kullanacağınızı yazının ilerleyen bölümlerinde bulabilirsiniz. Yeni nesil soruları çözmek kadar hazırlamak da zor.

Sınavlarda bu tarz sorulara yer verilmesiyle birlikte yayın sektörüne de bir hareket geldi. Hemen tüm yayınlar, kitaplarında yeni nesil sorulara yer vermeye başladı. Ancak yeteri kadar kaliteli yeni nesil soru üretilebildiğini söylemek mümkün değildir. “Sorunun başına hikaye koymakla, ifadeyi gereksiz laflarla uzatmakla ezber sorusu yeni nesil soru olmuyor. Yeni nesil sorular her biri tek başına tasarım ve kurgu isteyen sorulardır. Seri üretim bandından yeni nesil soru çıkmıyor. Bu tarz yeni nesil sorular gerçekten sinir bozucu oluyor ve maalesef harcanan zaman boşa gidiyor. Unutmayın her uzun soru yeni nesil soru değildir. Öncelikle denemeleri moralimiz bozulun diye çözmüyoruz. Ancak ilk zamanlarda hep öyle oluyor değil mi? Peki bu aşamada nasıl fayda sağlayıp ta gelişme sağlayacağız? Öncelikle deneme çözmenin eksiklerimizi bulmak için yapıldığını unutmamak gerekir.

İzleyeceğimiz yol şöyle olmalı; diyelim ki beş tane deneme çözdük boşlarımız ve yanlışlarımız var. Ayırt etmeksizin hepsini konu olarak tespit edeceğiz. Daha sonra konusuna göre tespit ettiğimiz yanlışların nerede yoğunlaştığına bakarak küçük konu tamiratları yapmalıyız. Tamiratlar bitmeden yeni deneme çözümüne başlanmamalıdır.  Burada önemli olan yanlışların konulara göre belirlenerek çetelesinin tutulmasıdır. Böylelikle yanlışların nerede yoğunlaştığı tespit edilebilir. Diğer türlü denemeyi çözdükten sonra bir yanlış bir boş şeklinde yazılırsa sadece yapamadığımız soru olarak kalır. Sonrasında da asıl problemin ne olduğunu anlamadan diğer denemeye geçmiş oluruz. Size sonrasında ilginç gelebilecek nokta ise on tane deneme sonrasında hiç farkında olmadan çetelesini tuttuğumuz yanlışlarımız ve boşlarımız biz farkında olmasak ta karşımıza çıkıp bize sen bunları bilmiyorsun der… Eksiklerinizi kapatmaya nereden başlayacağınızı size bildirir. Bu çalışma başta çok heves kırıcı olabileceği gibi faydası çok yüksektir.

Deneme çözme öğrenciyi çok güzel pişiren ve tecrübe kazandıran bir süreçtir. İnsanlar başta tüm konuları bitireyim sonra deneme çözerim diyor. Ancak bu çok büyük hatadır. Öyle ki otuz kırk denemeden sonra konu çalışarak gelemediği noktaya iki haftada gelebilir.  Daha önceki yıllarda sınava hazırlanan tüm öğrencilerimin ortak olarak söylediği şey; keşke deneme çözmeye daha önce başlasaydım da daha hızlı şekilde açığımı kapatsaydım şeklindedir. O zaman sizlerin de yapacağı şey hemen deneme çözmeye başlamak olmalıdır.

2020 TYT Denemeler

İlginizi çekecek başka bir yazı

YKS 2020 Ek Yerleştirme Sonuçları Açıklandı

Çok Satanlar

Paylaş:

499 TL ve Üzeri Ücretsiz Kargo
Stoktaki Ürünler 1 İş Gününde Kargo
Kredi Kartlarına Taksit İmkanı